Nieuwe studie: kerkmuziek piano, Jan Marten de Vries:’Organisten kunnen niet altijd genuanceerd vleugel spelen.’

OEGSTGEEST – Jan Marten de Vries is de eerste masterstudent kerkmuziek piano aan het Utrechts conservatorium.

In de eredienst klinkt steeds vaker de piano als begeleidingsinstrument. Het is daarom zaak dat er een volwaardige opleiding voor kerkmuziekpianist komt, vindt musicus Jan Marten de Vries. Hij gaat volgende maand in Utrecht als eerste masterstudent van start. Steeds vaker wordt van de kerkorganist gevraagd dat hij tijdens de eredienst de liederen op de piano begeleidt. Dat was al langer zo in kerkelijke gemeenten waar het evangelicale repertoire wordt gezongen. Het nieuwe Liedboek, dat vorig jaar mei verscheen, heeft die tendens een impuls gegeven. Nogal wat liederen in die bundel kunnen het best met piano begeleid worden.

Musicus Jan Marten de Vries (55) uit Oegstgeest weet wat er dan kan gebeuren. Organisten kunnen niet altijd genuanceerd op de vleugel spelen. En als vakpianisten worden ingezet, hebben die vaak geen idee hoe je een gemeente moet begeleiden.

De Vries kent het probleem vanuit het project de Binnenwaai van ds. Rob Visser in Amsterdam-IJburg. Een klein gebouwtje, waar zo’n zeventig, tachtig mensen komen. De keus is dan: een kistorgel of een piano. Hier staat alleen een piano. Vlak in de buurt is een studentenflat waar conservatoriumstudenten wonen, onder wie pianisten die fantastisch kunnen spelen. Maar een pianiste die door ds. Visser werd gevraagd een bijdrage te leveren aan de diensten, stuitte op problemen: Wat ga je doen? Wat is een voorspel? Welke pianoliteratuur past bij de eredienst? Ds. Visser heeft mij gevraagd haar te coachen. Het is leuk als je bij zo iemand het kwartje ziet vallen: dat je als pianist je ei kwijt kunt door tegelijk concertant en dienstbaar te zijn.

Het maakt voor De Vries duidelijk dat de opleiding voor kerkmusicus aan het conservatorium tekortschiet: tot voor kort kon je alleen kiezen voor orgel of koordirectie. In Den Haag heeft echter onlangs iemand die zich op het componeren van kerkmuziek wilde toeleggen, zelf een master kerkmuziek compositie opgezet. Er zijn dus wel mogelijkheden. Dat bracht mij ertoe om in Utrecht mijn plan voor de master kerkmuziek piano te lanceren. Daar ga ik in september mee beginnen.

Zijn hoofddocent wordt Bert van den Brink, bekend als jazzpianist. ‘Toevallig is hij ook kerkorganist in Ophemert. Hij kent juist de pianist in de eredienst niet. Maar hij vindt mijn plan fantastisch.’ Zijn masterscriptie gaat De Vries schrijven over het gebruik van pianoliteratuur in de eredienst. ‘Ik wil in kaart brengen wat er her en der al gebeurt. De gedachte is vaak dat pianomuziek die langzaam en meditatief is, geschikt is voor de eredienst. Maar bij het verhaal van de zwijnen die in zee storten, denk ik niet aan een rustig stuk van Satie. Daar moet beeldende muziek bij te vinden of te maken zijn.’