Onderweg naar het huisje aan zee nam ik mezelf plechtig voor de komende twee vakantieweken een liefhebbende echtgenoot en vader te zijn. Totaal toegewijd. Geen mitsen en maren.

Het idee kwam bij me op terwijl ik in mijn auto zat te luisteren naar een commentator die een Bijbeltekst aanhaalde over de zorg van de man voor zijn vrouw. Daarop zei hij: ‘Liefde is een kwestie van willen. Je kunt ervoor kiezen om lief te hebben.’ Ik moest toegeven dat ik een egoïstische echtgenoot was geweest, dat onze liefde was bekoeld door mijn eigen ongevoeligheid. In kleine dingen eigenlijk: klagen dat Evelien altijd te laat was; het tv-programma aanzetten waar ik naar wilde kijken; de kranten weggooien, wetend dat Evelien die nog wilde lezen. Nou, dat zou anders gaan.

En het ging anders. Meteen vanaf het moment dat ik Evelien in de voordeur een kus gaf en zei: ‘Dat nieuwe truitje staat je geweldig.’

Na de lange rit was ik het liefst wat gaan zitten lezen. Evelien stelde voor om een strandwandeling te maken.
Ik wou al nee zeggen, maar toen bedacht ik: Evelien zit hier al een week alleen met de kinderen, en nu wil ze alleen zijn met mij.

En zo ging het door. Twee weken zonder een telefoontje naar de zaak; een bezoek aan het schelpenmuseum (best leuk); mijn mond houden toen we dreigden te laat te komen voor een etentje. Ontspannen en gelukkig, dat was de sfeer waarin de hele vakantie zich afspeelde. Ik nam mezelf opnieuw voor te onthouden dat je kon kiezen voor liefde.

Maar in één opzicht mislukte mijn experiment. Evelien en ik kunnen er nog om lachen. Op de laatste vakantieavond keek Evelien me strak aan. ‘Tom,’ zei ze, ‘weet jij soms iets dat ik niet weet?’

‘Wat bedoel je?’

‘Nou, dat onderzoek, een paar weken geleden… heeft de dokter jou toen iets verteld over mij? Tom, ga ik soms dood?’

Het duurde even voor het tot me doordrong. ‘Nee, lieverd,’ zei ik, en trok haar in mijn armen, ‘jij gaat niet dood, maar ik begin nu pas te leven!’

 Samengevat uit Guideposts Magazine van augustus 1985.